Projekty

Czy miłość jest sztuką? Jeżeli tak, to wymaga wiedzy i wysiłku. A może miłość jest przyjemnym uczuciem, którego zaznanie jest sprawą przypadku,
czymś, co się zdarza, jeśli człowiek ma szczęście?

Erich Fromm

Według Ericha Fromma zdolność kochania może być nabyta poprzez ćwiczenie. Jest to możliwe jedynie poprzez zdyscyplinowanie oraz rozwój własnej osobowości. Zwraca on uwagę na to, że „miłość jest możliwa jedynie wtedy, gdy dwoje ludzi komunikuje się ze sobą z samej głębi swej istoty, to znaczy jeżeli każde z nich przeżywa siebie do samej głębi swej istoty”. Miłość rozumiana i przeżywana w ten sposób – jako związek dwóch osób, które pracują nad sobą, poznają siebie coraz bardziej, są świadome siebie - jest żywa, twórcza, stymuluje do wspólnej pracy i niesie rozwój. Miłość jest wtedy nieustannym ruchem, wyzwaniem, procesem zmian i wzrastania.

Zgodnie z koncepcją Ericha Fromma – jeśli jest zainteresowanie Miłością, jest Miłość. Odkrywajmy więc razem jej siłę, wykorzystajmy jej twórczą moc w celu dalszego rozwoju, przeżywania życia świadomie i dojrzale.

Szkoła Miłości to warsztaty, coaching i inne formy służące własnemu rozwojowi, budowaniu świadomości siebie, pracy nad sobą, doskonaleniu uważności. empatii i  komunikowania się bez przemocy. Podczas zajęć doskonalimy umiejętności budowania dialogu, współpracy, tworzenia dobrych relacji. Uruchamiamy i doskonalimy język serca (wg koncepcji Marshalla B. Rosenberga „Nonviolent Communication”). Poznajemy sposoby, jak pokonywać ograniczenia i stereotypy, jak zmieniać przekonania, jak radzić sobie w sytuacjach konfliktowych, jak utrzymać, pielęgnować i rozwijać rozpoczęte z nadziejami i ważne w naszym życiu związki.

W ramach Szkoły Miłości można wziąć udział zarówno w warsztatach grupowych, jak też skorzystać z indywidualnych sesji wspierania rozwoju (konsultacje, coaching, pomoc psychologiczna).

Kto korzysta z oferty Szkoły Mlłości?

• osoby, które chcą budować dobre relacje, trwałe i satysfakcjonujące związki
  • pary z różnym stażem, które pragną świadomie pracować nad swoim związkiem
  • par planujące zawrzeć związek małżeński i/lub planują wspólne życie
  • osoby, które doświadczyły zdrady, odrzucenia, osamotnienia w zwiążku
  • osoby po rozwodach, rozstaniach, utracie partnera
  • samotne matki i ojcowie
  • rodzice, którzy chcą doskonalić swoje umiejętności wychowawcze
  • młodzież, nastolatki w trudnych sytuacjach (rozstania rodziców, braku motywacji do nauki, problemach w pierwszych związkach miłości itp.)

Zapraszam serdecznie,
Alicja Krata – pomysłodawczyni i założycielka Szkoły Miłości