Projekty

Szukajmy razem SENSu.

Let's talk. Rozmawiajmy!

Przyłącz się!

SENSytywni.pl to nowy projekt Fundacji MEDIARE, którego rozwój planujemy w latach 2014 – 2016.

Jak chcemy działać?
Formuła społeczności SENSytywni.pl jest otwarta. Ważni w tym projekcie są ludzie i wzajemne relacje. Zapraszamy serdecznie do udziału w spotkaniach i współtworzenia projektu:

• młodzież i studentów, przedstawicieli różnych zawodów
  • pary i singli, bez względu na wiek, także rodziców wraz z ich dorosłymi lub nastoletnimi dziećmi
  • osoby dojrzałe, na emeryturze, dla których aktywność w relacjach z innymi ludźmi wciąż jest ważna
  • ludzi odczuwających satysfakcję z tego, co robią, jak i tych, którzy poszukują aktywności, która dawałaby im satysfakcję
  • osoby wychowane w różnych wzorcach, kulturach, światopoglądach, lubiące czerpać z różnic, wyrażać siebie szanując odmienności

Jak to się zaczęło?

09. 02. 2013 roku
Odbyło się inauguracyjne spotkanie pod hasłem Klub Gorących Serc ‘The Love – Club” w karnawałowej atmosferze w Pubie „BOLEK” na warszawskich Polach Mokotowskich. Zgromadziło ono sympatyczne grono ludzi, dla których interakcje w relacjach, spotkania, rozmowy, wspólne spędzanie czasu, humor, zabawa są ważnym elementem życia.
Bardzo wszystkim raz jeszcze dziękujemy za przybycie i podzielenie się oczekiwaniami i potrzebami - to dla nas wsparcie i motywacja, aby szukać możliwości realizacji tego projektu. Priorytetem, jaki wskazali Uczestnicy spotkania, okazała się ROZMOWA. Wymiana myśli, doświadczeń, kontakt, dialog - tak widzą najważniejsze priorytety spotkań, w których chcieliby uczestniczyć. Powstało więc hasło zapraszające do udziału w spotkaniach: "Let's talk. Porozmawiajmy!".

20. 02. 2013 r.
Klub SENSytywni.pl rozpoczął swoją działalność!!!!
Pomysłodawcą nazwy był Piotr Hernik – adwokat, stażysta mediator w Fundacji MEDIARE: Dialog - Mediacja - Prawo

01. 03. 2013 r.
Klub SENSytywni.pl i Przewodnicy Uważności zaprosili na klubowe spotkanie w Bibeloty Cafe, ul. Willowa 9 w Warszawie.
Wieczór z Uważnością miał niepowtarzalny klimat. Ucztowaliśmy delektując się szczyptą relaksu, półmiskiem uważnych wierszy, miseczką ziaren wrażliwości,  mixem uczuć i talerzem refleksji.  A przede wszystkim każdy miał możliwość doświadczenia uważnego  spotkania z samym sobą. Gościem wieczoru był Michael Sanderson – trener uważności. Spotkanie prowadzili Alicja Krata i Michael Sanderson.

12. 03. 2013 roku
Po wspólnym obejrzeniu filmu „Triszna. Pragnienie miłości” w Kinie Iluzjon,  ul. Narbutta 50a w Warszawie odbyła się dyskusja z udziałem zaproszonych Gości, którą prowadziła Alicja Krata.
Partnerami merytorycznymi wydarzenia byli: Miesięcznik psychologiczny „Charaktery”
i Fundacja MEDIARE: Dialog - Mediacja - Prawo
Organizatorami spotkania byli: dystrybutor Against Gravity i Filmoteka Narodowa

14. 03. 2013 roku
Let's talk about love! Porozmawiajmy o miłości! Pod takim hasłem odbyło się spotkanie osób, które obejrzały film "Triszna. Pragnienie miłości". Gościliśmy w sympatycznym miejscu w Centrum Warszawy: WIATRAKI DWA, ul. Kubusia Puchatka 8

06. 04. 2013 roku
Klub SENSytywni.pl i Przewodnicy Uważności zaprosili na drugi Wieczór z Uważnością. Spotkanie odbyło się w Bibeloty Cafe w Warszawie przy ul. Willowej 9.  Prowadzili je: Alicja Krata i Michael Sanderson.

08 – 09. 06 2013 roku
Odbyły się wiosenne weekendowe warsztaty: Love-coaching: Kochaj i daj się kochać!!!!
w Bibeloty Cafe, ul. Willowa 9.  Zajęcia prowadziła Alicja Krata w ramach autorskiego projektu Szkoła Miłości

Co dalej w społeczności SENSytywni.pl?
Chcemy doskonalić dialog – w rodzinach, między pokoleniami, między grupami społecznymi, w społecznościach lokalnych itd.  Formuła spotkań będzie umożliwiać dzielenie się refleksjami i doświadczeniami, wzajemne twórcze inspiracje, kształtowanie postaw poszanowania różnic i poszukiwania tego, co łączy. Zamierzamy sięgać również do doświadczeń z innych kręgów kulturowych i rejonów świata. Planujemy organizowanie imprez klubowych różnego rodzaju – od spotkań tematycznych, dyskusyjnych, warsztatów, po rozrywkowe, rekreacyjne i turystyczne – z szeroko rozumianą integracją.

Chcemy też otwarcie i dużo mówić o Miłości – o jej urzeczywistnianiu w naszych bliskich związkach, w relacjach w rodzinach, w grupach społecznych, w szkołach, w życiu prywatnym i zawodowym, w polityce. Miłość – jako wartość, cel, postawa, a także jako najważniejsza ludzka potrzeba, naszym zdaniem wciąż nie jest wystarczająco nagłaśniana i propagowana. Chcemy poprzez swoją działalność m. in. umożliwiać dialog ponad podziałami, wzajemne zrozumienie mimo różnic, współpracę różnych środowisk. W ten sposób społeczność SENSytwyni.pl może stać się grupą lobbingową promowania w Polsce Miłości jako wartości.