Ośrodek Mediacji i Dialogu

Do mediacji można zgłaszać się:

• w problemach rodzinnych, związanych z kryzysem, rozwodem i separacją
  • w konfliktach dotyczących różnych relacji: osobistych i zawodowych
  • w konfliktach, będącymi przedmiotem spraw cywilnych i karnych
  • wszystkich spraw, w których jest wola stron do porozumienia, a w których potrzebna jest pomoc osoby trzeciej-mediatora.
W przypadkach, gdy sprawa jest w toku postępowania w sądzie lub prokuraturze, można złożyć wniosek o skierowanie jej do mediacji, wskazując konkretnego mediatora „z imienia i nazwiska”. Informacje o mediatorach pracujących w Zespole Ośrodka Mediacji i Dialogu: MEDIARE ZESPÓŁ

Przebieg mediacji

• zgłoszenie do mediatora – telefoniczne, pocztą elektroniczną lub listownie
  • indywidualne sesje wstępne z każdą ze stron z osobna, wyrażenie dobrowolnej zgody na udział w mediacji
  • wspólne sesje mediacyjne – spotkania bezstronnego i neutralnego mediatora z obiema stronami, przedstawienie perspektywy widzenia konfliktu przez każdą ze stron, ustalenie, jakie kwestie są istotne do omówienia, dotarcie i wzajemne zrozumienie dla potrzeb, szukanie i negocjowanie rozwiązań i wypracowanie obopólnie satysfakcjonującego porozumienia
Sesji mediacyjnych jest tyle, ile potrzebują strony do znalezienia rozwiązań lub do podjęcia decyzji o zakończeniu mediacji bez zawarcia porozumienia. Zwykle odbywa się ich kilka do kilkunastu. Za każdym razem strony same podejmują decyzję o uczestniczeniu w kolejnej sesji, o ile jest obopólna zgoda co do kontynuowania mediacji.

Informujemy, że dane osobowe naszych Klientów udostępniane do celów prowadzenia mediacji są chronione zgodnie z ustawą (ustawa z dn. 29.08.1997 o Ochronie Danych Osobowych Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 z póź. zm.) i nie są udostępniane podmiotom ani osobom niepowołanym.

Koszt sesji w mediacjach rodzinnych
Koszt sesji wstępnej indywidualnej (1,5 godz.) to 150,00 PLN
Koszt jednej sesji wspólnej (2,0 godz.) to 150,00 PLN od strony/osoby

Koszt mediacji w pozostałych rodzajach sporów
W mediacjach konfliktów o podział majątku, społecznych, pracowniczych, biznesowych, gospodarczych itd. strony zawierają umowę z mediatorami, uzgadniając wspólnie kwotę wynagrodzenia.