Do poczytania

1O mediacji – jej zasadach, korzyściach, zastosowaniu w Polsce itd. – można znaleźć informacje w Biuletynie Biura Analiz Sejmowych „INFOS” . Zapraszamy do lektury artykułu: Mediacja w Polsce – Zofia Kinowska, Alicja Krata www.orka.sejm.gov.pl

2Na łamach portalu: Kobieta WP.pl w dziale: psychologia można znaleźć szereg artykułów Alicji Kraty. Publikuje tam regularnie, poruszając tematykę relacji międzyludzkich, związków, komunikacji, rozwiązywanie konfliktów, mediacji itp. Zapraszamy do lektury: www.kobieta.wp.pl

3O tym, jak tworzyć szczęśliwe związki na łamach portalu psychologicznego: psychologia.net.pl wypowiadają się Alicja Krata i Paweł Więckowski: www.psychologia.net.pl

4O mediacji jako przyjaznej, pokojowej metodzie rozwiązywania konfliktów w związkach z udziałem bezstronnego i neutralnego mediatora można przeczytać w streszczeniu referatu, jaki wygłosiła Alicja Krata podczas IV Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Psychoterapia par” na Uniwersytecie Gdańskim w dniu 7 grudnia 2013 r.: www.konferencja.raclawicka.gda.pl Program konferencji: www.psychologia.univ.gda.pl

5O sytuacji dzieci w rozwodzie można przeczytać w artykule Krzysztofa Świątka, który ukazał się na łamach „Tygodnika Solidarność” na podstawie wywiadu przeprowadzonego z Alicją Kratą: www.tysol.salon24.pl

6O konfliktach społecznych – ich roli, potencjale i twórczych sposobach rozwiązywania pisze Zofia Kinowska w rozdziale Alternatywne sposoby rozwiązywania sporów społecznych, [w:] Maria Jarosz (red.) Polskie bieguny. Społeczeństwo w czasach kryzysu, Wyd. Oficyna Naukowa i ISP PAN, Warszawa 2013.